,

Nov 30, 2010

aku nak kawen !!!

ahaha.. terkujat ea korang sume. tajuk tu gempak jew. aku senarnye da lame terpikirkan pasal ni. kawen muda !!

 isu kawen muda ni selalu jew aku dengar semenjak aku study kat u. salah ke kawen muda ni ? x salah pun kan. bagi aku elok gak kawen muda ni untuk ngelak dari buat maksiat kan. pegang tgn dgn pasangan korg tu pun kira maksiat taw. x semestinya buat mnde2 yg advance tu. tp tu la, kita sebagai manusia ni selalu jew alpa. mudah sgt terperdaya dgn hasutan syaitan nirojjim ni.
org dulu2 pun kawen muda gak. lau umur 20 dan ke atas x kawen2 lagi mesti org da label sebagai ANDARTU !!


tp sekarang ni, masyarakat da x kisah pun. sekarang org lebih pentingkan kerjaya. perempuan yg berkerjaya lagi dipandang tinggi. tp org di sekeliling aku espc kwn2 skull aku dulu boley dikatakan ramai yg da kawen n tunang. yg da jd seorg ibu pun ramai gak. seronok jew bila tgk diorg happy dgn kehidupan diorg.

tapi ade jugak keburukannye. setiap perkara di dunia ni ade kebaikan dan keburukan. tapi kita sebagai manusia yg akan mencorakkan semua tu. setiap pilihan yg kita da buat, kita kena la harungi semua tu dgn tabah dan hati yg terbuka. sesetengahnya nak enjoy n stabilkan kewangan dulu before kawen ni. tp ade jugak yg berpikiran positif. setiap yg terjadi mesti de hikmahnya. susah sekarang takpe asalkan senang di hari tua dgn kehadiran ank2 yg soleh n solehah.

kebaikan :
1. elak dari mndekati zina
2. membanyakkan zuriat nabi muhammad saw
3. elak dr gejala sosial yg semakin berleluasa sekarang
4. memberi ketenangan hidup yg maksimum dg kehadiran org yg trsayang d sisi
5. dimurahkan rezeki dgn kehadiran cahaya mata
6. ......

keburukan :
1. tidak dpt menguruskan rumah tangga dgn betul cz kekurngan ilmu perkahwinan
2. cepat bergaduh dgn sesuatu perkara jika terlalu cemburu
3. berlagak seperti org bujang ( sgt bahaya ni ok! )
4. ......

tak salah rasenye lau korg nak tambah ape2 yg kurang. mybe ape yg aku tulis kat atas tu still de kekurangannye. share2 la kat sini ye.

p/s :: aku keliru bila family "DIA" nk dtg meminang..
mood :: keliru

3 comments:

azra wahab said...

terima je la anne..;p

cik anne said...

aaiisshh..mak sy x kasi sy tunang lg cz sy boodark2 lg..huhu

azra wahab said...

hahahha~
so,go study!
;p

BUDAK MUNCIT