,

Aug 16, 2011

UJIAN DI BULAN RAMADHAN.

Hari ni dah masuk hari yang ke enam belas umat Islam berpuasa. Semua orang tengah gembira menghitung hari nak beraya. Semua dah sibuk prepare pasal raya. Baju raya la, kueh raya la, perabot raya la, semua yang berkaitan dengan raya la pendek kata. Tapi aku jugak yang tengah sedih.

Bagi aku di bulan ramadhan ni, banyak ujian yang aku hadapi. Salah satunya adalah bekerja di bulan puasa. Penat tu memang tak dapat dinafikan. Pukul 9 pagi masuk kerja balik pulak pukul 5 petang. Memang aku rasa sangat mencabar. Sebab kerja aku bukannya duk dalam opis yang aircondnya tu 24jam 10'C. Kerja pulak duk mengadap laptop je. Bila bosan boleh bukak FB. Tapi kerja aku ni loading barang yang baru sampai. Checking stock. Setup barang. Memang semua kerja yang penat lah.

Ujian kedua yang aku hadapi adalah tak dapat beraya bersama buah hati aku. Plan bagai nak rak tapi alih2 dia kena kerja pulak. Kalau kerja kat darat takpe lah jugak. Ni kerja kat platform tengah laut sana. Sape yang tak sedih. Dah la baju raya pun kami tak beli lagi. Konon2 nak shopping raya sama2. Sekali jadi macam ni.

Sekarang ni pun dia ada kat laut sana. Mula2 dia dapat balek ari ni sebab ari khamis ni dah kena pergi sana balek. Tapi pagi tadi dia call aku cakap kena balek esok sebab heli takde. Tuhan je yang tau perasaan aku masa tu. Dah la aku dah plan nak berbuka puasa dengan dia hari ni. Tak dapat la jawabnya kami jumpa. Esok dia balek, aku pulak kerja. Habes kerja aku kena terus balek kampung. Hari khamis dia dah balek sana. Hmmmm.

11hb nanti aku dah balek UKM. Dia pulak maybe 18hb baru balek. Jawabnya memang aku tak dapat jumpa la dengan dia. Sape yang tak sedih. Aaaaiisshhh. Air mata aku pun dah bertakung ni. Masa dia call aku buat relax je. Aku taknak dia sedih bila tau aku sedih. Aku taknak dia rasa bersalah. Aku taknak dia hilang fokus kat kerja dia nanti. Tapi hati aku pulak sakit macam kena cucuk. Aku rasa empangan air mata aku ni bila2 je boleh pecah. Sampaikan otw nak pergi kerja pun aku boleh nangis bila aku teringat yang dia tak raya dengan aku tahun ni.

Banyak sebenarnya yang aku nak luahkan kat sini. Tapi makin banyak yang aku tulis, makin banyak pulak air mata aku yang mengalir. Aku taknak nangis. Aku taknak sedih. Aku nak jadi seorang yang tabah. Aku nak jadi seorang yang cekal. Baik aku berhenti sebelum laptop aku ni basah dengan air mata.










Aug 3, 2011

ORANG TUA TAK BERPUASA ???!!!

Dah lama rasanya aku tak conteng2 kat sini. Semenjak ada kat kampung halaman tercinta ni aku rasa aku makin sibuk kot. Dah la cuti sem kali ni aku bekerja, so memang tak dapat menikmati mana la jugak cuti sem yang panjang ni.

Pejam celik dah masuk bulan terakhir pun aku kerja kat sini. Kerja pun bukannya kerja yang best sangat macam kawan2 aku yang lain. Aku juz kerja sebagai pembantu kat mini market rumah aku. Tapi aku seronok kerja kat sini. Dah la dekat dengan rumah aku jeee. Tak payah nak pikir bayar sewa rumah, bil air, bil tepon, topup tepon lagi... Dapat jeee gaji aku juz bagi kat mak ngan abah aku je. Dan aku pun seronok kerja dengan akak2 dan adik2 kat sini. Diorang sume kepala masuk air. So, bila boss takde kitorang sume ngulor je kerja. Lebih2 bila anak boss yang jaga kedai. Memang best la. hehe

Kali ni aku nak ceritakan pengalaman aku bekerja di bulan Ramadhan ni. Aku cukup malu dengan sikap segelintir orang Islam kita yang tanpa segan silu masuk kedai buka peti sejuk beli air. Kalau mereka ni datang beli air pukul 4 petang aku tak kisah pun tapi ni pukul 10 pagi dah datang beli air sejuk. Siap ada yang beli roti dan biskut lagi.

Ada 3 golongan yang tidak berpuasa. Golongan pertama adalah golongan pakcik2. Yang rumah kata pergi kubur kata mari daaaaa ~~~ Mereka ini memang tak ada perasaan malu langsung. Sebab apa aku cakap camtu. Sebabnya bila aku pandang diorang beli air sejuk ni, diorang buat tak tau jew. Macam diorang tak buat apa2 kesalahan. Lepas tu siap mintak straw lagi. Aaaiisshhh.. Apa punya orang la macam ni.

Golongan kedua adalah golongan abang2 la. Golongan ni aku tengok ada la jugak sifat pemalu diorang. Nak beli air pun malu2 bila aku pandang. Siap ada yang keluar dari kedai tak jadi beli air sebab aku pandang masa diorang ni nak beli air. Dan ada jugak yang suh kawan dia pergi bayarkan sebab kawan dia tu tak tau malu.

Golongan yang ketiga adalah golongan "Mat Pet". Korang tau kan sape Mat Pet ni ?? Yang tak tau, meh sini aku bagitau. Diorang ni adalah penagih dadah ataupun penghidu gam jalanan. Diorang ni memang takde sifat malu langsung. Takde langsung ok !! kenapa aku cakap camtu. Sebab diorang selamber badak jew pegi beli air lepas tu keluar kedai naik motor terus minum. Aku pun tak tau la apa nak jadi dengan golongan ni.

" Hai orang2 yang beriman, diwajibkan bagi kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan bagi orang2 sebelummu, agar kamu betakwa " [Al Baqarah:183]
p/s :: entri ini akan disambung dengan kisah ragam pelanggan yang datang di bulan puasa.

Jul 10, 2011

LESEN P.

Aaaiisshh.. rasa macam lama je aku tak conteng2 kat buku ni.. kemalasan dan kesibukkan yang melampau-lampau buatkan aku tak amek kisah pun buku ni.. kesian pulak.. dah la tak berupdate..

Sebenarnya banyak yang aku nak ceritakan. Aku dah dapat lesen P tau. hehe. Boleh la berbangga jap. Lesen P untuk motor dan kereta. Boipren aku cakap senang sikit lau dah ada lesen ni. Takde lah aku susahkan orang lain lau nak ke mana-mana nanti. Memandangkan dia pun keje kat platform dan selalu laaa takde kat darat ni. Abah aku pulak ada bisnes sendiri. So, owez takde kat umah lau siang2 hari ni. Mak aku pulak penakut orangnya. Sebab tu la tak leh bawak kete. hehe

Hmm..... Excited ke ada lesen kete ni ?? Ntah la eh. Bagi aku macam biasa je. Lagi excited bawak moto sebenarnya. Kalau bawak moto ni senang sikit. Kalau bawak kete ni owez kena berjaga-jaga. Sebabnya aku ni belum mahir sangat pun bawak kete. huhu

Nanti aku ada masa aku tulis kat sini pengalaman aku semasa amek lesen ni ye. Tunggu tau. hehe.

OK la.. chow babe !!!

May 21, 2011

RE-GIVEAWAY NANA.

Hai korang !!

Disebabkan giveaway yang dianjurkan oleh Cik Nana before ni tak sempat aku nak join. So, kali ni kita semua jangan lepaskan peluang ok. Cik Nana ni ada buat re-giveaway tau. Bukan sebab giveaway yang before ni tak dapat sambutan ke hape.. tapi disebabkan ada pemenang yang tak tuntut hadiah. Aaaaiisshh !! rugi...rugi..

Disebabkan ini adalah re-giveaway so hadiah juga telah ditukar. Hadiah lama tu telah pun diburn. Tapi hadiah kali ni pon syoookk wooooo !! Nak tau ?? Meh kita usha..

1 helai t-shirt geng blogger crew.

1 set couple key-chain.

Waaahhhh !! Syok tuuuuuu. Sape taknak t-shirt geng blogger crew. Untung aaaaaa. hehe. Yang set couple key-chain tu pun best tau. Dan ada lagi 1 hadiah yang Cik Nana kita ni nak bagi tapi dah takde idea. So, aku nak suggest. Hadiahnya adalah. Taaaddaaaa !!

Bantal yang comel lagi cute. hehe
Tarikh tutup penyertaan ini adalah 27 May 2011. So, jangan lambat2 ok. Jom kita ramai2 join giveaway kali ni. Mana la tau kan. Untung batu tenggelam tapi untung sabut timbul. hehe

Orang yang aku nak tag adalah Cik Wawa


May 17, 2011

1st BLOG ANNIVERSARY CONTEST.


Hai korang !!

Ni adalah contest kedua yang dianjurkan oleh Puan Oyat yang Cik Anne join. Korang ingat lagi tak ?? Yang ni hah Oyat Ceritera's 1st Giveaway. Dan hadiah yang dimenangi adalah .....


Sob..sob..sob.. Sebenarnya aku tak menang pun giveaway tu. Tapi takpe lah. Kira nasib aku masa tu kurang baik lah kan. Dan sekarang aku nak join lagi contest yang Puan Oyat ni anjur. hehe.

Dan korang semua pun boleh join jugak. Tapi korang harus ingat. Setiap contest or giveaway yang dianjurkan mesti mempunyai syarat2 kan. Dan syarat2 yang korang harus ikut untuk sertai contest ini adalah.....

Pertama sebelum join contest ni, korang haruslah jadi follower Puan Oyat. Aku memang dah jadi follower dia coz before ni pun aku dah pernah join giveaway yang dianjurkan. hehe 

Yang kedua, korang haruslah buat entry pasal contest ni. Iye la, lau korang tak cerita pasal contest ni macam mana kawan2 korang nak tau kan. So, karang la sikit. Macam yang aku buat ni. hehe

Yang ketiga, korang haruslah tampal banner contest. Ala, banner yang aku tampal kat atas sekali tu. Nampak tak ?? Bukan gambar kasut tu tapi gambar yang meriah2 ada belon tu. hehe. Dan ianya haruslah di link kan kepada blog Puan Oyat. Dan jangan lupa letak kat sidebar sekali.

Yang keempat, korang haruslah jawab soalan yang diberikan. Puan Oyat ni ada tanya bilakah tarikh anniversary blog dia. So, jawapan aku adalah 18 May 2011. Nak bukti ?? Ok, aku ada dua bukti, tapi 3 keping gambar. hehe

ni yang pertama.

ni yg kedua

ni sambungan bukti kedua.
Last but not least, korang kena tag 3 rakan korang. haha. Dan pastinya orang yang akan aku pilih adalah Cik YanaCik Wanie dan Cik Wawa

Dan korang haruslah alert ok. penyertaan ini hanya terbuka untuk gadis sahaja. dan aku memang gadis pun. so boleh la aku join. so kepada lelaki2 di luar sana sila join contest lain ye. hehe

Ok, done !! harap2 kali ni Kak Oyat bagi lah peluang aku untuk menang pulak, tak dapat hadiah pertama. hadiah ketiga pun jadilah. hehe. Walaupun hadiah dirahsiakan, tapi aku nak jugak menang. yyeeaaayy !!






May 10, 2011

CONTEST I LOVE MYSELF.



Cik Kiah duduk berlunjur,
Berlunjur sambil minum kopi,
Ini contest ketiga yang dianjur,
"I Love Myself" tajuk dicopy.

Berjalan petang bersama Cik Kiah,,
Bawa bersama kuih bakul,
Contest dianjur oleh Pn. Safiyyah,
Tuan empunya blog yang comel lagi cool. 



Cik Kiah pergi ke pasar,
Pergi pasar membeli bunga kantan,
Contest ini perlu sertakan gambar,
Gambar yang terdapat perkataan.

Cik Kiah bersembang dengan Cik Yan,
Sampaikan lupa orang seberang,
Hadiah yang ditawarkan sangat lah lumayan,
Memikat hati semua orang.

Pucuk paku digoreng bersama ikan gelama,
Ikan gelama direndam berkurun lama.
Seluar jeans forever 21 dijadikan hadiah pertama,
Teddy bear juga disertakan bersama.

Mari bersama pergi ke berniaga.
Berniaga di negara Kenya,
Hadiah kedua lumayan juga,
Sweater onitsuka tiger adalah habuannya.

Malaysia tumpah darahku,
Tiada yang dapat menggantikan dirimu,
Diri ini disayangi olehku,
Sayang sehingga tidak pernah jemu.

Menjahit baju di waktu petang,
Sambil bersembang bersama Cik Yan, 
Diharapkan diri ini menjadi pemenang,
Agar dapat merasa hadiah yang lumayan.

Ayam dan itik diberi makan.
Diberi makan hanyalah lepa,
15 Mei adalah hari penutupan,
Sertailah ia sebelum terlupa.

Akhir kata penutup bicara,
Berakhirnya entry yang direka,
Kawan yang sentiasa menjadi mangsa.

PENGALAMAN BERJUMPA POLIS TRAFIK KETIKA TIADA LESEN BERSAMA.

Hai korang !!

Hari ni memang pengalaman yang sangat2 bermakna bagi aku. Banyak pengalaman yang aku dapat. Tapi pengalaman yang paling ngetop adalah berhadapan dengan polis trafik ketika lesen memandu tiada disisi. Nyaris2 aku nak kena saman. Tapi alhamdulillah, Allah telah lembutkan hati polis tu. So, selamat aku hari ni. Kalau tak, memang tak pasal2 la aku dikenakan merit. Dah la baru dapat lesen P.

Alkisahnya, aku just nak pergi interview untuk kerja. Cuti sem yang panjang ni membuatkan aku agak tertekan la jugak. Duk kat umah tanpa dapat hasil. Keluar jew yang banyak tapi masuknye haraaaammmmm. So, terpaksa lah aku cari jugak kerja. Takkan nak mintak duit dengan parent jew. Malu kotttt..

Tetiba tengah jalan ada road-block. Amek ko. Maaatttiii !!! Tapi aku cool jew la. Berlagak macam tak buat salah. Tapi amek ko. Dia suh aku ketepi sebab nak tengok lesen. Dah la lesen aku ade kat Nilai lagi. Aku pun buat muka tak bersalah bagitau la lesen aku takde kat sini.

Dan akhirnya. Polis tu pun lepaskan kami tapi dia amek no henpon cap ayam aku tu sebab nak tanya pasal masalah sosial kat kampung aku. Aku pun ok jew la. Sampai jew kat tempat aku nak interview tu polis tu boleh pulak tepon aku. Dia tanya ade kat mane pastu nak balek kul bape. Aku ni pun bagitau jew lah. Rupa-rupanya ade JPJ pulak yang buat road-block. Dia suh aku berhati-hati pastu kalau ade masalah kol jew dia.

Abes interview. Adik aku suh tepon polis tadi sebab nak tanya JPJ buat road-block lagi ke tak. Aku ni pun tepon la. Dah dia cakap takde. Aku pun pecut la balek umah, Dah sampai umah. Boleh pulak pak polisi tu tepon aku. Uwaaaaa !! Memang mati la aku lepas ni. Tu lah, tak kena saman tapi lain pulak jadinya. Mintak2 la lepas ni dia tak tepon aku lagi dah. Saya dah berpunya la pak polisi. huhu ~~~

So, apa yang aku nak pesan. Korang2 kalau nak pegi mana2 bawak la lesen ye. Jangan jadi macam aku ni. Dah tak kena saman tapi polis tu pulak kol nak sembang. Aaiiiyyoo !!! Mati.. mati.. mati...

May 8, 2011

SEBATANG POKOK BUNGA.

sahabat.
ikatan persahabatan yang sangat suci.
ianya ibarat seperti menanam pokok bunga.
perlu dibaja.
perlu disiram.
dan perlukan cahaya.

pokok bunga yang ku pernah jaga dahulu.
ku tak tau di mana salah dan silapnya.
hari demi hari.
bunga dan daunnya telah pun layu.
baja telah ku letak.
air telah ku siram.
dan cahaya pun telah kuberi.

aku tidak puas hati.
lalu aku selidik.
owh !!
aku telah tersilap memilih baja.
baja yang ku letak itu.
rupanya adalah RACUN.
ianya tidak sesuai bagi pokok bunga itu.
akhirnya.
pokok bunga itu sudah layu.
dan sudah hilang di pandangan mataku.

kemudian.
satu hari.
aku telah berjumpa.
dengan pokok bunga.
yang sama macam aku punyai dulu.

tapi.
kiri dan kanan pokok itu.
terdapat pokok lain yang mengelilinginya.
sungguh indah keadaan pokok itu.
nampak sangat segar dan ceria.

aku teringin untuk mendekatinya.
namun aku tidak mendapat kekuatan.
aku takut.
kenapa ??

kerana.
aku takut.
aku takut bila aku dekati.
bila aku pegang.
bila aku jaga.
pokok itu akan layu.
pokok itu akan hilang.

jadi.
apa yang aku mampu.
hanyalah lihat dari jauh.
memandang di sebalik pokok2 lain.
dan mencium haruman bunga itu dari jauh.

tapi.
kadang-kadang.
hatiku memberontak.
hatiku menjerit.
hanyalah satu keinginan.
keinginan untuk melihat pokok itu.

dan kakiku mengatur langkah.
hatiku berdebar-debar.
bagaimanakah keadaan pokok itu.

aaahhh !!
pokok bunga itu.
nampak sangat segar.
nampak sangat ceria.
ianya terbukti.
pokok bunga itu.
tidak perlukan ku lagi.
memang tidak perlukan.

lalu.
aku terus mengatur langkah.
berjalan dan terus berjalan.
sambil tersenyum.
memujuk hati.
namun.
air mata ini sangat murah.
mengalir dan terus mengalir.
ibarat air sungai.
yang sangat tenang mengalir.

aku bertekad.
aku berjanji.
selepas ini.
aku takkan.
memetik atau mengambil.
mana2 pokok bunga lagi.
biarlah.
ianya sendiri datang padaku.

p/s :: diubahsuai daripada nukilan Izzati Ismail.

May 7, 2011

MENANG CONTEST.

Hai korang !!

Hari ni teruja giler bila on fb terbaca wall post kawan aku ni. dia cakap aku menang contest. dah la dah 2 hari aku tak online sebab sibuk. lepas baca jew post dia tu terus aku tengok blog aku and review balek contest2 yang aku dah join.

Aaaiisshh !! baru aku taw banyaknye la contest and giveaway yang aku join tapi semua tu takde rezeki lagi. tapi, bila aku bukak contest ni and tengok senarai pemenangnya. barulah aku tau yang aku telah pun dipilih untuk menjadi pemenang. yyeeeaaaayyy !!! walaupun sebagai pemenang saguhati jew, tapi aku sangat2 la excited.

First time kot aku dapat jadi pemenang. hehe. suka2 !! papew pun, aku nak ucapkan ribuan terima kasih kat CWL dan penaja bersama. lain kali buatlah contest lagi. lepas tu boleh la cik anne join lagi. haha

Lepas ni rasa lagi excited nak join contest2 n giveaway bagai ni. ^^,

May 2, 2011

APAKAH KELEBIHAN BLOGGER PEREMPUAN BERBANDING BLOGGER LELAKI.

Hai korang !!

Dah lama aku tak membebel kat sini kan. asyik masuk contest jew. sebenarnya banyak jew entry yang aku nak post tapi disebabkan minggu exam. terpaksalah aku perap semua entry2 tu. kalau contest ni takpe coz contest or giveaway yang aku join pun semua simple2 jew. masa yang diperlukan untuk buat entry tu pun juz lapanpulohlapan saat. hehe.

Aku pernah la jugak terfikir. apa kelebihan blogger perempuan berbanding blogger lelaki. aku ni rajin la jugak blogwalking. kadang2 aku juz jadi silent reader jew. aku kan low profile. huahuahua. rasa macam nak hantuk kepala aku ni kat dinding sekarang jugak jew.

Ok lah. apa yang aku nak cakapkan, aku perasan la jugak. blogger perempuan ni ramai giler follower. blogger lelaki pun apa kurangnya. tapi adalah blogger perempuan yang baru start 4 bulan tapi follower dia da cecah 500++. giler masyuk. lebih2 kalau blogger yang suka tempek2 gambar dia yang cun sampaikan meleleh air liur orang yang tengok. perrrgghh !! tu memang confirm follower cecah 1000++.

Apa yang aku perasan la. blogger perempuan lagi senang nak naik dari blogger lelaki. kenapa aku cakap macam tu. sebabnya. kalau blogger perempuan ni letak gambar2 dia yang ala2 model tu. confirm ramai orang yang tertarik. bila dah ramai orang tertarik, ramai la yang akan jadi follower. bila dah ramai yang jadi follower, makin ramai la yang hari2 dok intai blog dia pasal nak tau entry apa yang dia tulis.

Yang kedua. bila blogger ni ada blog yang cantik2. biasa la kan. biasanya blog yang cantik2 ni perempuan la. sebabnya perempuan kan suka benda yang cantik2. so, blog diorang pon diorang nak la cantik2. tu pasal la ada yang blink2. ada gadget yang comel2 tu. so, bila benda tu dah menarik. ramai la orang yang terpikat. bila ramai yang terpikat, masa tu lah ramai yang orang duk follow tu.

Yang ketiga. bila blogger anjurkan contest. sepanjang aku join contest or giveaway ni. yang ramai anjurkan perempuan lah. dan kebanyakkan syarat2 yang ada salah satu daripada tu mesti follow blog contest. hah, masa tu lah ramai yang jadi follower blogger tu sebab nak join contest or giveaway. bila dah join, kalau nasib baik dapat hadiah. bila dapat hadiah hati pun gembira la kan. so, tak kesah la.

Yang keepat. bila blogger tu sibuk duk post entry bergambar. tak kisah la gambar dia dengan boiprend dia ka. dia dengan pamily ka. dia dengan kawan2 ka. tapi yang penting, model yang dalam gambar tu mesti lah cun2 or tak jemu mata memandang. so, ramailah orang yang suka jaga tepi kain orang ni nak follow dia. sebabnya nak update kisah si model cun ni. manalah tau kot2 dapat masuk surat khabar ka nanti. iye dok ??

Sebenarnya banyak lagi. tapi macam panjang sangat dah aku bebel. takpe lah. nanti senang2 aku citer pulak nape blogger lelaki ramai follower. jumpe lagi.

Dan yang paling penting. jangan lupa klik kat duit tabung aku tu ye. =.="

Apr 29, 2011

APAM POLKADOT.

Hai korang !!

Jom kita main masak2. duk kat umah ni mebuatkan aku memang nak main masak2 jew. orang dah ade lesen besar sekarang. so, boleh la pergi mana2 pun. pinjam kete ye abah. haha. hari ni aku nak kongsi resepi apam polkadot. jom kita terjah.

BAHAN-BAHAN

  • 3 biji telur
  • 275 g tepung gandum
  • 220 g gula
  • 150 ml susu cair or susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • pewarna
  • filling--- ikut citarasa anda.(suggestion : blueberry. strawberry)
CARA-CARA
  1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang.
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. kemudian titiskan pewarna yang menjadi pilihan anda.
  3. masukkan setiap bahagian ke dalam piping bag.
  4. picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun di dalam bekas acuan lompang. or boleh juga guna bekas acuan tart or apam tapi asalkan berlapik.
  5. letakkan filling secukupnya. kalau nak senang filling pun diletakkan ke dalam plastik kemudian buat lubang kecil di hujung.
  6. tambahkan lagi adunan dengan warna yang sama or berbeza sehingga 3/4 penuh. 
  7. lastly, dot dot dengan warna pilihan anda.
  8. kukus di dalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
  9. jangan buka api terlalu besar semasa mengukus. ini kerana untuk mengelakkan apam merekah.

sebelum kukus.

selepas kukus.

p/s :: selamat mencuba ye kawan2. rasa sayang pulak nak makan. =.="

Apr 28, 2011

SEGMEN : SAYA SAYANG IBU.


Hai korang !!

Petang tadi aku ada terpikir nak buat entry mengenai HARI IBU yang bakal disambut tak lama lagi. korang tau tak bila ?? Hah!! bagi yang tak tau tu pergi check calendar korang. Ok la. disebabkan aku baik hati, aku bagitau. HARI IBU tahun ini akan jatuh pada 8 MAY 2011. tapi aku ingatkan nak buat entry tu 2 hari before HARI IBU. barulah terasa feelingnya kan. tapi terpandang la pulak segmen ni. so, jom kita join ramai2. hehe

First of all, aku nak ucapkan SELAMAT HARI IBU kepada seluruh ibu di dunia ni. tanpa kamu siapalah kami. tidak mungkin kami dapat melihat dunia ini. 


Ibu. Engkaulah ratu hatiku. tiada orang lain yang akan dapat menggantikan tempat ibu disisi angah. Ibu adalah insan istimewa dalam hidup angah. Ibu adalah segala-galanya bagi diri angah ini.

Ibu. Terima kasih kerana membenarkan angah menumpang di dalam kandungan ibu selama 9 bulan 10 hari. terima kasih kerana sudi membawa angah setiap masa bersama ibu dalam tempoh itu. terima kasih kerana sudi menjaga angah sebaik mungkin ketika angah dalam kandunganmu ibu.

Ibu. Terima kasih kerana sudi mencorakkan diri angah sehingga angah berjaya menjadi insan yang berguna kepada masyakat hari ini. Terima kasih ibu kerana telah memberi kasih sayang yang tidak terhingga nilainya dan sama sekali tidak boleh dijual beli mahupun dipajak gadai. Ibu telah berjaya memberikan angah segala-galanya malah lebih dari yang sepatotnya.

Tanpa perasaan jemu ibu melaksanakan tugas di rumah. Setiap hari ibu melakukan rutin yang sama. Setiap hari ibu mengejutkan kami supaya bangun solat subuh. menyiapkan segala keperluan kami untuk ke sekolah. menyediakan sarapan agar kami dapat belajar dengan tenang di dalam kelas. menghantar dan menunggu kami di hadapan pintu rumah. Oh Ibu !! telah banyak jasa dan pengorbananmu ibu terhadap kami.

Marahmu ibu bukanlah racun bagi kami. tapi amarahmu adalah penawar bagi kami. senyumanmu, tawamu dan gelagatmu. semuanya adalah penawar bagi kami sekeluarga ibu. walaupun ibu tidak belajar sehingga universiti namun ibu tetap mengajar kami sehingga semua anak ibu berjaya menjejakkan kaki ke menara gading. Ibu berusaha sebaik mungkin untuk mengajar kami adik-beradik. 

Masih segar lagi di ingatan angah ibu. Ibu sanggup pergi ke sekolah dan berjumpa dengan guru matematik achik untuk belajar kaedah yang paling mudah untuk mengajar achik bab pembundaran pada waktu itu. Ibu sanggup bersengkang mata sehingga tengah malam semata-mata mahu meneman anak2 menyiapkan kerja sekolah dan memberi tunjuk ajar kepada kami. Ibu adalah guru kami di rumah.



Ibu. walaupun anak2 mu telah meningkat dewasa. namun dirimu masih lagi bekerja keras untuk keluarga. Ketika di rumah, angah selalu menangis jika angah terjaga dari tidur dan mendengar bunyi yang datang dari dapur. kerana angah tahu itulah adalah bunyi yang datang dari dirimu yang sedang menyiapakan tempahan kuih. walaupun terpaksa bangun seawal jam 3 pagi, namun tidak pernah telinga ini mendengar rungutan darimu. sungguh mulia dirimu ibu.

Ketika angah berada di universiti. Ibu tidak pernah lupa menelefon untuk bertanya khabar jika angah terlewat untuk telefon. Angah tahu, ibu risaukan angah yang jauh dari keluarga. seorang anak gadis yang menetap di negeri orang semata-mata mahu menuntut ilmu. Dan setiap kali pengakhiran telefon, ibu pasti menangis. Dan diri ini juga turut mengalirkan air mata. Begitu juga ketika ibu menghantar angah ke stesen bas. ketika bersalam untuk meneruskan perjalanan, ibu pasti memeluk angah dengan seerat yang mungkin dan maka tertitislah air mata seorang ibu.

Ketika diri ini ingin menghadapi peperiksaan. orang pertama yang akan diri ini telefon adalah ibu. Restu dan doamu ibu sangat penting bagi angah. syurga angah sebagai seorang anak ada di bawah telapak kakimu ibu. selesai exam pun orang yang akan diceritakan mengenai bertapa susah dan senangnya soalan exam itu adalah ibu. Ibu adalah tempat luahan segala-galanya bagi angah.

Setiap tahun. Bermula dari angah tahu apa itu HARI IBU angah tidak pernah lupa untuk mengucapkannya. walaupun pada permulaan sangat segan kerana tidak biasa. namun, ianya menjadi satu perkara wajib. terasa sangat bahagia diri ini bila dapat mengucapkan SELAMAT HARI IBU.walaupun jauh dimata, namun ucapan itu tetap akan diucapakn oleh mulut ini kepada ibu.

Ibu, di kesempatan ini. angah ingin memohon seribu kemaafan darimu. angah tahu, kadang kala angah tidak jauh dari melakukan kesilapan. angah pernah menyakiti hati ibu. angah pernah mebuat ibu berasa sedih. maafkanlah segala kesilapan angah. hanya kau sahaja ratu hatiku ibu.

Tanggal 8 May 2011, semua anak ibu akan berkumpul di rumah. kami akan meraikan HARI IBU seperti mana yang telah biasa kita lakukan pada tahun2 lepas. semoga hadiah itu dapat membahagiakan dirimu dan berasa seperti kamu sangat dihargai oleh kami. jasamu ibu memang tidak terbalas oleh diri ini.



p/s :: tatkala entry ini ditulis. air mataku bercucuran. oh !! bertapa besarnya pengorbanan ibu terhadap diriku selama 22 tahun ini.

rakan yang bakal ditag adalah Cik WawaCik Yaya, dan Cik Jera.

Apr 27, 2011

CIK ZAI PENANG GIVEAWAY.


Hai korang !!

Jom kita join GA lagi. tapi kali ni GA ni datang dari jauh tau. iaitu PENANG. nape aku cakap jauh ?? sebabnya aku sekarang kat Bangi, so memang jauh la kan.

Yang bestnya GA kali ni, tuan empunya blog iaitu Cik Zai sediakan 15 hadiah tau. so, memang rugi la sapa tak join. kalau korang tak dapat jadi pemenang pertama, jadi pemenang ke-15 pun oklah. hehe

Cheklist syarat2 ::

1. Warganegara Malaysia yang beralamat di Malaysia dan mempunyai blog.

@ Aku memang warganegara Malysia dan sekarang pun stay kat Bangi. Blog pun ade. so, settle

2. Kalau rajin follow blog Cik Zai. (tak paksa)

@ Dah follow dah. harap2 Cik Zai sudi la follow balik ye. tapi tak paksa pun.hehe

3. Buat Entry bertajuk Cik Zai Penang Giveaway.

@ Tengah menaip la ni. so, dikira dah settle. ^^,

4. Letakkan banner giveaway di entry dan juga sidebar blog

@ Konpem dah letak.

5. Sila tinggalkan link entry di ruangan komen.

@ mesti lah tinggalkan lepas post entry ni. nak menang kan..hehe

6. Tak perlu tag kawan2. tapi kalau nak tag pun dipersilakan

@ ahaha, so orang yang akan ditag adalah Cik Yaya & Cik Wawa.

Tarikh tamat GA ni adalah 30 April 2011. Pemenang akan diumumkan seminggu selepas itu. jom, join cepat2.

p/s :: thanx to Cik Zai. meriah GA ni ye. ^^,


OYAT CERITERA'S 1ST GIVEAWAY.


Hai Korang !!

Ni 1st GA oleh Pn. Oyat. oleh disebabkan pemenang akan dipilih base on random, so jom kita join. hehe.

Checklist syarat2 :
1. Letakkan banner diatas dan di sedebar kanan, kiri, bawah or atas blog anda. link ke tuan empunya blog.

@ Cik Anne da buat.

2. Wajib menjadi follower Oyat Ceritera's Life Destination.

@ Cik Anne da ikut.

3. Jawab soalan yang diberikan. 

@ Cik Anne jawab 3 pasang kasut !!! ( Bill Keith Zianna Black, Paula Moda & Windy )

4. Tinggalkan link di tuan empunya blog.

@ Cik Anne da tinggalkan.

Tarikh tutup adalah 29 April 2011. So, sempat lagi kalau korang nak join ni. Dan hadiah misteri menanti sebabnya hadiah yang ditawarkan kepada pemenang dirahsiakan. so, mestilah misteri kan..

Orang yang bakal ditag adalah :


p/s :: thanx to Pn. Oyat. ^^,

Apr 25, 2011

ASLEENDA 2ND GIVEAWAY.


Giveaway lagi. sekarang kita join yang Cik Leen punya pulak ok. syarat2 sangat simple. tarikh tutup pulak 30 April 2011. so, cepat2 la ye kalau nak join. kawan yang ditag adalah Cik Yaya.

p/s :: i'm try to be da lucky person. haha ^^,

NOVESTA 1ST GIVEAWAY.



Hai korang !!

Jom join giveaway Cik Jaja ni. hadiah yang ditawarkan adalah novel. memandangkan aku ni memang la kaki novel. so, boleh la cuba nasib kt giveaway ni ye. hehe

Tarikh tutup adalah 30 april 2011. so, sempat jew lagi kalau nak join. thanx ye cik blog. hehe ^^,

YANA YASSIN 1ST GIVEAWAY.



Hai korang !!

Dah lama tak masok sini. jenjalan jap tadi. terus jumpa blog Cik Yana ni. dia ada buat giveaway. so, jom kita join. hehe

Tarikh tutup adalah 30 april 2011. syarat2 simple sangat. juz follow blog Cik Yana ni. then, tag 3orang rakan dan pastikan dia tahu. dah siap semua boleh la korang tinggalkan link entry korang kat ruangan komen blog cik yana. simple kan. juz try to know who the lucky person. haha

Orang yang ditag adalah Cik WawaCik Yaya dan Cik Jera. ^^,

Apr 22, 2011

APABILA DIA BERKATA-KATA.

Hai korang !!

Kali ni entry bergambar ok. malas nak cakap panjang2.






p/s : situation ni berlaku pada kawan aku. macam mana kalau aku dapat adik macam ni ea ??

Apr 20, 2011

JOM JOIN GIVE AWAY AIMI !


Hai korang !!

Hari ni jom kita cuba nasib lagi. how lucky person u're. even aku sendiri pon belom pernah dapat give away lagi. tapi seronok pulak join ni ye. hehe

Kali ni. kita join give away Cik Aimi. Dia ada buat give away. First time give away and hadiah dia pun lumayan. syarat2 yang dia bagi pun simple jew. yang tak join tu memang tolak tuah la. mane la tau kot2 hari tu u're da lucky person rite. hehe

Jom kita terjah syarat2 yang termaktub. hehe.
  1. tajuk netry korang haruslah JOM JOIN GIVE AWAY AIMI !
  2. letak banner give away tu dalam entry korang.
  3. letak kat sidebar jugak. wajib ok. kalau tak confirm batal terus.
  4. follow blog Cik Aimi ni. tapi kalau korang tak nak follow pun takpe. tapi susah la korang nak update pasal give away ni.
  5. korang harus tag 2 orang rakan blog.
  6. dah siap semua, letak link entry korang kat ruangan komen.
Tarikh tutup penyertaan adalah 30 APRIL 2011. ada lagi 10 hari after post entry aku ni. so, sempat lagi korang nak join. jom kita tengok siapa yang lucky tu yep. hehe

Orang yang bakal ditag adalah seperti biasa.

Apr 17, 2011

SEGMEN : EUROPE LUCKY DRAW BY TRIGYY.



Hai korang !!

Jom kita ramai2 join contest ni. Incik Blog ni sekarang dah pun selamat berada di europe dan dia telah pun bermurah hati nak bagi cenderamata yang dia beli dari europe. seramai 4 pemenang yang akan dipilih dan setiap orang akan mendapat hadiah dari satu negara dan hanya pemenang yang ke-5 akan mendapat hadiah dari semua negara yang dia lawat.

Aha, best kan. dapat souvenir dari europe. syarat2 dia pun sangat simple. korang juz buat tajuk entry "segmen : europe lucky draw by trigyy". then, letak header dan link ke entry Incik Blog. korang cerita sikit pasal contest ni. pastu letak link entry korang kat comment Incik Blog. simple kan.

So, apa lagi. jom kita ramai2 join contest ni. dan tengok sape yang lucky tu. mintak2 la cik anne yang menang pulak yep. nak pergi sana sendiri lambat lagi. dapat souvenir dari sana pun dah ok. haha

Apr 16, 2011

"CUTE COUPLE CONTEST"


KLIK KAT SINI.
Hai korang !!

Lepas solat subuh tadi terus on laptop. tengok2 da boleh connect tenet. semalam punya la boring aku sebab takley connect tenet pun, huhu.

Dah bukak tenet macam biasa la kan. pergi guling2 kat blog orang lain jap. pastu ternampak la contest ni. hehe. terus terpikir nak join. sape2 nak join jugak tu boleh la terjah kat blogshop Kak Sue. dia ni ada jual produk vco taw. dan skang ni pun promotion free postage. so, boleh la korang2 gi terjah kt blogshop kak sue ni nanti ea.

Ok. gambar yang bakal dipetaruhkan kali ni adalah..jeng...jeng...jeng


" I get the best feeling in the world when U say hi or even smile at me because I know, even its just for a second, that I've crossed ur mind "

Alhamdulillah hubungan yang telah diikat selama 6 tahun masih lagi bersinar. dan still macam mula2 couple dulu. tak ada yang kurang dan berubah. makin hari makin bertambah keserasian kami bersama. susah senang kami lalui bersama. mungkin tulang rusuk yang ku pinjam ini adalah kepunyaan dirinya.

Ya Allah, Kau panjangkanlah jodoh kami bersama. agar dapat kami membimbing antara satu sama lain ke jalan yang diredhai oleh-Mu. Aku bersyukur kehadrat-Mu Ya Allah kerana Kau telah menemukan aku dengan dirinya. Amin

p/s :: yang bakal ditag adalah Cik Wawa

Apr 14, 2011

CONTEST : HIJABKU JIWAKU.

Hai korang !!

Dah lama rasa tak conteng2 kat sini. bukak2 jew terus rasa nak join contest. memandangkan contest ni esok dah tarikh tutupnya. so, jomlah kita join. hehe. sempat lagi ni. walaupun petang ni exam geoteknik tapi masih sempat nak join contest.

Contest ni dianjurkan oleh Miss Suhaila. ini adalah contest yang kedua yang dianjurkan. contest ni ada 2 bahagian tapi kena pilih 1 jew. so, memandangkan untuk bahagian B tu cik anne takde gambar yang menarik. so, pilihlah bahagian A iaitu HIJABKU JIWAKU. Syarat dia haruslah perempuan yang tinggal di semenanjung Malaysia. dah memang sah2 cik anne pompuan dan tinggal pun kat Bangi. so, lulus. syarat kedua haruslah follow blog Miss Suhaila ni and buat entry pasal contest ni kat blog. so, mestilah peserta tu blogger and of course cik anne ni blogger dan dah follow. lulus lagi. next, haruslah letak gambar. hah, cik anne pun dah tampal la gambar.


 
Tapi kan cik anne nak kongsi satu cerita taw. dulu masa kecik2 cik anne liat giler nak pakai tudung. cik anne selalu marah2 lau parents cik anne suh pakai tudung. iye la. masa tu kecik lagi kan. tak tau ape2 pun. kawan2 lain relax jew pergi mana2 tak pakai tudung. pastu cik anne tanya la kat abah cik anne nape nak paksa cik anne ni pakai tudung. pastu after solat maghrib abah cik anne pun cerita la yang pakai tudung ni wajib bagi pompuan yang dah baligh. bukan semata-mata pergi sekolah jew pakai tudung. nak gi mana2 pun kena pakai tudung. dah pakai tudung kena la pakai pakaian yang menutup aurat. yang buatkan cik anne takut sangat bila abah cik anne cakap. nanti bila kita dihisab, rambut yang kita tayang sekarang ni kat dunia akan dibakar dengan api dari neraka dan kita akan digantung dengan mengikat rambut kita. masa tu cik anne takut sangat. lepas tu terus tudung tu melekat kat kepala kalau nak kuar umah.

Hmm, dah jadi panjang pulak entry ni. ok, orang yang cik anne nak tag adalah ::


Apr 11, 2011

CONTEST : GIVE AWAY.



Hai korang !!

Kita berjumpa lagi di ruangan jom sertai contest sampai menang. bagi sesiapa yang belum menang pun lagi contest yang dia sertai, jom kita join 1 lagi contest yang telah dianjurkan oleh Kak Ina bersempena dengan blognya yang telah mencecah ke usia 2 tahun. dah besar pun ye.

Give Away ni sebenarnya dianjurkan untuk menghargai pembaca blog, follower, blog list, silent readers and etc. contest ni boleh disertai oelh sesiapa sahaja. tak kira bangsa, agama, jantina, umur ataupun perbezaan bahasa. kita kan 1 Malaysia.(apa yg aku mengarut ni??). Tapi untuk sertai contest ni. adalah syarat2 yang korang kenai ikut. jom kita terjah.

  1. korang haruslah jadi follower di kedua-dua blog Kak Ina ni. Terimalah Aku Seadanya dan Di Sebalik Rahsia Hati.
  2. kena letak link kedua-dua blog.
  3. kena buat entry pasal Give Away.
  4. kena tinggal link or email di ruangan komen kedua-dua blog Kak Ina ni.
  5. terdapat hadiah misteri untuk follower.
  6. tarikh pernyertaan tamat sehingga 1 Mei 2011.
So, apa tunggu lagi. jom la kita join. hadiah lumayan sangat taw. memang sayang lebih la Kak Ina ni kalau aku menang. coz dia bagi hadiah yang sangat lumayan taw. memang rugi la sape2 yang tak join tu. Menang or tak lain kira. janji kita join dulu kan. hadiah pun disediakan untuk 4 orang pemenang. thanx untuk Kak Ina coz sudi anjurkan contest ni.

Apr 10, 2011

LOLLICRAFT :: I HEART HANDMADE GIVEAWAY.



Hai korang !!

Jom kita join contest lagi. kali ni contestnya adalah Lollicraft :: I Heart Handmade Giveaway dan akan tamat pada 22 April 2011. so, korang yang baru jew terbaca entry aku ni boleh la join. lambat lagi kan. still ade 12 hari lagi. so, jangan tunggu lagi. join jew. contest kali ni telah pun dianjurkan oleh Cik Mia. contest kali ni sangat2 simple. korang juz perlu buat da simple things. nak taw ape syarat2nya. jom kita terjah.

  1. korang haruslah menjadi follower blog Cik Mia dan dia juga akan menjadi follower anda nanti.
  2. korang haruslah letakkan link blog Cik Mia ni kat bloglist korang.
  3. create satu entry dan banner contest haruslah ditampalkan di entry anda.
  4. letakkan link entry korang di bahagian comment box. nanti senang la Cik Mia nak review.
  5. korang haruslah tinggalkan nama glamor dan email korang sekali di bahagian comment supaya kalau korang termenang nanti, senang sikit Cik Mia nak cari korang.
  6. dan hanya seorang peserta yang bertuah sahaja akan dipilih sebagai pemenang.
Korang nak tau tak. hadiah yang ditawarkan sangat la lumayan taw. ni adalah hadiah yang bakal dimenangi taw.
1. A glittery white scrap frame.

2. Patched heart car charm. 

3. A flower handmade book.
Harap2 orang yang bertuah tu adalah aku la yep. hehe. teringin nak dapat hadiah ni. setakat yang aku join contest ni takde yang lucky lagi. tapi orang cakap kalau dah memang rezeki kita tak ke mana pun kan. hehe. so, jom la kita join beramai2. Semoga berjaya !!

AMARAN DARI ALLAH, DI DALAM MULUT BAYI.

by Nadia Ahmad Tarmizi on Saturday, January 8, 2011 at 12:28pm
AMARAN dari ALLAH ...DIDALAM MULUT BAYI
AMARAN dari ALLAH ...DIDALAM MULUT BAYI....
- please read!!!.. TRUE STORY
 by Heliza Helmi on Thursday, April 7, 2011 at 1:43pm
Message: Begini ceritanya.... Sahabat saya tu seorang guru di salah sebuah sekolah di Malaysia. Sahabat saya tu mempunyai seorang kawan Cina yang sama mengajar macam dia. Kawan Cinanye kata , dia telah terbaca berita di akhbar Cina baru-baru ini yang mengatakan ada seorang bayi cina baru saja lahir dalam keadaan mulutnye seperti berjahit tapi takdelah kesan jahit. Cuma mulutnye tertutup rapat. Jadi doktor bersepakat untuk membedah bayi Cina tersebut.

Ketika dalam pembedahan, mulutnye berjaya dibedah tapi ada sesuatu yang amat memeranjat yang berada di dalam mulut bayi tersebut..............Nak tahu ape dia???????? Doktor yang membedah bayi tersebut telah menemui sehelai kertas kecil yang didalam kandungannye bertulis dalam tulisan cina..nak tahu tak ape kandungannye??? Didalam kertas tersebut telah menyebut dalam tulisan cina yang berbunyi "Ingatlah wahai manusia, sesungguhnye Hari Kiamat akan menjelma tidak lama lagi"

Maka terperanjat lah doktor cina tersebut sebab bayi tersebut memang sejak dilahirkan memang mulutnye tertutup. Jadi tiada bukti mengatakan ada orang yang meletakkan kertas kecil tersebut. Jadi memanglah terbukti bahawa kuasa
Allah Yang Maha Besar menciptakan bayi tersebut sedemikian rupa untuk memberi maklumat kepada manusia tentang
ketibaan hari kiamat.. Sesungguhnye Allah Maha Bekuasa untuk memberikan agar bertaubat. Jadi sesungguhnye Allah sebenarnye masih sayangkan kita kerana telah memberi maklumat tersebut...

Adakah anda percaya ?Dalam keadaan ini , cuba kita renungkan pada zaman Rasullulah s.a.w Allah telah memberikan petunjuk kecil tentang tanda-tanda hari kiamat sejak zaman nabi-nabi dulu lagi.Contonhye lelaki kawin sama lelaki begitulah sebaliknye. Dan didalam Al-Qur'an sendiri telah mengatakan bahawa tanda tanda hari kiamat ialah apabila orang islam sendiri yang membenci islam dan menentangnye. Ini telah terbukti pada zaman sekarang di negara kita. Jadi secara amnye... sebenarnye hari kiamat akan menjelma tidak lama lagi tapi kita tak tahu bila. Cuma rasullullah ada menyebut hari kiamat akan datang pada hari Jumaat tapi tak tahu bila...........Tapi kita hairan kenapa akhbar melayu tiada berita ini.Ini adalah disebabkan pemerintah tak mahu akan menjadi kecoh di negara ini. Jadi sama-samalah kita renungkan bersama sesungguhnye berita itu adalah merupakan satu bonus daripada Allah terhadap manusia agar bersiap sedia.....untuk menanti ketibaan hari kiamat....................

Seperkara lagi ialah berkenaan salah satu tanda kiamat iaitu akan berlaku gempabumi di tiga tempat ....timur tengah, barat dan timur. Waktu itu baru Turki dan Taiwan.Tup..tup..Mexico di landa gempabumi yang dasyhat juga seminggu. Dan Allahyarham Ustaz Taha pernah berkata sekitar lima tahun lepas salah satu tanda kiamat akan berlaku kekecohan di Indonesia dan Turki. Sama sama kita renungkan...buktinya jelas makin nyata dari hari ke hari....sabarlah menanti.....sekian

Ini adalah keratan email yang dihantar oleh seorang rakan kepada saya..oleh itu menjadi tanggungjawab saya untuk edarkan pada semua.. sekian..

Notis dlm Mulut Bayi (pernah disiarkan disebuah akhbar berbahasa Cina)

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan- amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." (Surah Al-Ahzab:71)

p/s :: note ni aku ambil dari facebook heliza helmi. lau korang tak percaya, korang boleh BACA KAT SINI.
kita sesama Islam haruslah saling ingat mengingati. wassalam

Apr 8, 2011

'CONTEST : Saya dan Kertas ♥'

Hai korang !!

Minggu ni adalah minggu aku join contest. tak tau la nape. suka sangat aku join contest ni sekarang. tapi sebenarnya aku join ni pun bila ada orang tag aku, hehe. ade jugak contest yang orang tag aku takleh join. sebabnya da tamat tempoh dah.

Hari ni contest kedua yang aku nak join adalah contest Mr. Copie. dia ada buat "Contest : Saya dan Kertas ♥". oh, so sweet ok!! sangat2 pencinta alam. apa yang aku tau, dia buat contest ni bersempena dengan follower dia yang dah mencecah 111 orang. contest ni akan berakhir pada 10 April.so, cepat2 lah ye. syarat2 yang dikenakan untuk join contest ni pun tak lah susah pun. jom kita terjah.

  1. mestilah warganegara Malaysia dan Blogspot.com
  2. mesti follow blog Mr. Copie dan juga blog follower Mr. Copie yg ke 111 iaitu Cik Opie
  3. gambar yang ditampal mestilah gambar muka anda sendiri. 
  4. kertas tersebut jika bergambar, tidak boleh diprint mahupun photostat. (haruslah originial)
  5. buat 1 entry khas mengenai CONTEST : Saya dan Kertas ♥ di blog anda.
  6. tinggalkan link di ruangan komen blog Mr. Copie
  7. mesti tag minimum 3 rakan anda.
So, apa lagi. meh kita join ramai2. hehe. so gambar yang aku bakal tampal kat sini adalah...
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=

dan ini jugak


Dan 3 orang yang bakal ditag adalah...
=
=
=
=
=
=
=


CONTEST SEHATI CWL & FARA.





Hai korang !!

Pagi ni before kita start study jom kita join contest dulu ok. kali ni aku nak join CONTEST SEHATI CWL DAN FARA yang telah dianjurkan oleh Cik Wanie bersempena dengan blog dia yang telah pun mencecah usia 2 bulan. aku salute la kat dia ni coz even dia baru berblog tapi dia berani buat contest untuk follower dia. thanx sangat2 coz menghargai kami, hehe. dan tak lupa juga kepada kawan Cik Wanie iaitu Cik Fara. kalau korang nak tau Cik Fara ni la yang menjadi sponsor bersama. aku sebenarnya selalu usha blog Cik Fara ni sebab shawl2 yang dijual kat sana sangat cantik dan yang latest. tapi tak sempat lagi nak beli coz sekarang sangat busy. kalau ada yang berminat bolehlah singgah kat blog CIK FARA ni.

Sekarang jom kita usha syarat2 untuk mengikuti contest ni ye. tak susah pun.

  1. korang wajib follow blog cik wanie lovela dan cik fara.
  2. pastu banner kat atas tu haruslah ada dalam entry dan sidebar blog korang. dan banner wajib link kat blog CWL.
  3. tajuk entry adalah CONTEST SEHATI CWL & FARA.
  4. terbuka kepada semua orang. tak kisah pun dia lelaki or perempuan. umur pun tak kisah. pendek kata sesiapa pun boleh join contest ni.
  5. korang haruslah buat simple entry pasal CONTEST CWL & FARA ni. entry yang menarik dan kreatif akan dipilih sebagai pemenang.
  6. korang wajib tag 4 orang kawan korang.
  7. kalau korang dah join contest ni, haruslah kena tinggalkan link di comment. nantikan da bagus2 korang boleh menang tapi tak menang lak kan.
  8. the last one yang sangat2 la penting. korang haruslah upload gambar korang yang korang rasa paling comel + cun + cute + ape2 jew la. tapi gambar tu haruslah gambar single ok. takley gambar berdua or ramai2. dan hanya 1 gambar jew yang dibenarkan. dan gambar tu tak seharusnya mengandungi unsur2 lucah k. 
Hah, semua syarat2 kat atas tu aku da penuhi. juz nak tag 4 orang kawan jew. jom kita tengok siapa yang kena. hehe

p/s :: harap2 la aku menang contest ni ye. hadiah dia pun lumayan ni. wish me luck ok !! ^^,

Apr 7, 2011

CONTEST 1ST GA 2 TAHUN BUNGA KAT TAMAN TEMAN !!

Hai korang !!

Hari ni jom kita join contest lagi. kali ni contest ni ditag oleh cikgu syafiqah yep. dia ni suka join contest. macam2 contest yang dia join. aku ni idok la suka sangat join ni. tapi kalau orang ajak tu apa salahnya kan, hehe.



First skali, aku nak ucapkan tahniah kepada Miss Fadwa Daud coz blognya telah mencapai usia 2 tahun. dah besar panjang ye, hehe. teruskan berblog ok. sekarang meh kita citer pasal syarat2 contest ni. tuan empunya blog ni tak menyusahkan peserta pun. kenapa aku cakap cam tu. sebabnya syarat yang dikenakan simple sekali.

  1. menetap di Malaysia, ada blog, jadi follower ~ BUNGA KAT TAMAN TEMAN ~ 
  2. buat satu entry, letak banner yang simple plus comel kat atas tu dalam entry anda. pada sidebar tak perlu ok.
  3. tak perlu tag kawan2, tapi kalau nak tag pun boleh. so moh le kita tag kawan2 supaya ramai yang join contest ni.
  4. tinggalkan ID FOLLOWER, LINK ENTRY kat KOMEN ENTRY INI SAHAJA (ala, kat bahagian ...orang nak cakap)
  5. berakhir pada pukul 1200 am, 10 APRIL 2011. so ini bermakna ada lagi 3 hari selepas tarikh ini. 
  6. 3 insan bertuah akan dipilih dengan khidmat Random org.
So, apa lagi. meh la join. kat sini aku nak tag Cik Wawa.

APAKAH KESUDAHANNYA.

minggu ni minggu yang sangat busy
minggu yang menentukan segalanya
tapi sempat lagi kot semalam keluar berpoya-poya
antara aktiviti semalam
tengok movie HOP
si arnab E.B yang sangat2 la cute
bantai gelak sampai tak kisah orang lain
makan kat POPEYE'S
cuba makanan baru lagi kat situ
kali ni try FISH AND SHRIMP SET
perut dah kenyang
pusing2 cari hadiah birthday untuk MR.F
dah dapat terus pergi bayar
tapi sempat rembat satu untuk diri sendiri
pusing2 lagi teman cik dayah jalan2
masuk kedai CHERRY LAND
cik dayah dah beli POOH FRAME
tetiba terfikir nak beli another present untuk MR.F
terus rembat bila dah jumpa (terpaksa dirahsiakan,hehe)
pastu terus beli wrapping paper plus kad comel sebab dah malas nak keluar
pergi kedai photo cuci gambar yang dah lama diperam dalam bekas pekasam
double check semua barang yang nak dibeli
before balik sempat singgah kat FRUITLAND
first time makan kat situ
try la makan MANGO SAGO LOLO
cik dayah punye HONEY DEW SAGO LOLO
dua2 best tapi yang paling best cik dayah punye la
mula2 decide nak balek naik bot sebab malas jalan plus hujan waktu tu
tapi bila tengok luar dah tak hujan
terus jalan kaki jew
sampai kat KTM, komuter baru jew terlepas
terpaksa tunggu dan bila komuter dah sampai
terkejut jap tengok orang kat dalam
penuh macam sardin
tapi naik jugak sebab dah malas nak tunggu lagi
bersyukur sangat coz terpaksa bertahan untuk 2 stesen jew
dah sampai kat KTM UKM
tengok2 bas 6K jew yang ada
terpaksa decide naik jew bas tu
pastu nanti turun kat fakulti kejuruteraan untuk naik bas ZON 2
dah turun bas tengok jam
owh !! kami dah terlepas bas
so, terpaksa tunggu pukul 7 untuk naik bas berikutnya
dan akhirnya kami selamat sampai kat kolej kediaman pukul 7.20 malam
semalam adalah hari yang sangat penuh dengan pembaziran waktu
hari ni pulun study sebab nak cover hari2 yang sebelum ni
harap2 takde lagi hari yang macam semalam untuk minggu ni.

p/s :: tak sabar nak tunggu family aku datang kat sini.



BUDAK MUNCIT